Arizona

                                                        

Ook wel de Grand Canyon State of Cactus State genoemd. Vooral veel cactussen zijn in deze staat te vinden, hier hoef ik geen verwijzing naar te maken je komt ze vanzelf tegen als je door deze staat rijd.
 
De plaats met de meeste bezienswaardigheden is PAGE, een groot dorp met vele motels en restaurants en opvallend veel bidhuizen. Hier vindt je ook de Dam en is gelegen aan het Lake Powell, het immens grote meer dat het landschap beheerst. Je bereikt Page vanaf de 89 en kunt in hoefijzervorm de weg vervolgen langs de motels en dergelijke om vervolgens weer uit te komen op de 89. De 89 is de rode draad in Page. Vrijwel alle bezienswaardigheden starten vanaf de 89. Waar je ook rekening mee moet houden is het tijdverschil van 1 uur als je Arizona in of uit rijdt. En omdat Page vlak bij de grens met Utah ligt ben je vaak in Utah omdat daar de meeste bezienswaardigheden vanuit Page te vinden zijn. Als je steeds terug rijd naar Page zul je geen hinder ondervinden van het tijdverschil. Je merkt het pas als je erheen rijdt of juist er vanaf rijdt. Dit is heel belangrijk indien je een permit wilt bemachtigen voor de Wave (zie bij voorbereiding) en je standplaats is Page. (dus als je in Kanab verblijft heb je dit probleem niet.)
In onderstaand overzicht tref je de House Rock Valley Road (HRVR) en de Cottonwood Canyon Road (CCR) aan. Beide zijn onverharde wegen maar onder normale weersomstandigheden met een normaal vervoer te begaan. Vandaar dat het ook blauw gekleurd is.
 
ANTELOPE   CANYON SLOTCANYON2 ***UPPER EN LOWER, zijn op eigen gelegenheid te doen of via een boeking in Page hetgeen duurder is.  Beide op een dag doen omdat het dan goedkoper is. ZIE UPDATE CM
BIRTHDAY ARCH ARCH / ROTSEN2 **Behalve een mooie arch ook mooi berglandschap, langs de 89 tussen mm 9 en 10 CM
BLUE POOL ARCH ARCH / ROTSEN2 ***BEHALVE DE ARCH OOK MOOIE IMPOSANTE BERGEN en HOODOOS langs de 89 bij mm 4 CM
BUCKSKIN GULCH SLOTCANYON ***12 mile LANG via HRVR, kunt op verschillende plaatsen starten maar het mooiste en eenvoudigste is via de Wire pass. 
CATHEDRAL WASH SLOTCANYON **Vooral de lower is zeer mooi, aan het einde ben je bij de Colorado river. Je kunt dit  combineren met de upper (die is wijds) maar ook met de balanced rocks die iets verder op  te bewonderen zijn. Vanaf Lees Ferry. ZIE OOK ONDER CM
EDMAIERS SECRET ROTSEN 3 *VREEMDSOORTIGE ROTSEN, te combineren met the Wave via HRVR CM
HACKBERRY CANYON CANYON3 *Kunt verder wandelen naar Round Valley Drew maar dan ben je hele dag kwijt.  Yellow rock kun je nu combineren omdat de TH hetzelfde is. Via CCR CM
HORSESHOE BEND RIVIERBOCHT1 **GOOSENECK  GENOEMD IN USA, korte wandandeling naar een uitzichtpunt (89) CM
NAUTILUS UNIEKE ROTS1 ***IS EEN STUKJE ONVERHARD MAAR GOED TE DOEN MET GEWONE AUTO (89) CM 
RAINBOW CANYON BADLAND **KLEURRIJK GEBIED ZOALS DE NAAM AL ZEGT, te combineren met sidestep canyon CM
SIDESTEP CANYON HOODOOS **GEBIED LIGT DIRECT NAAST DE RAINBOW CANYON. VIA DE CCR  CM
STUDHORSE POINT HOODOOS2 * Is niet zover van de 89 verwijderd ideaal als je nog wat tijd over hebt CM
TOADSTOOL HOODOOS **LANGS DE 89 BEN JE ER ZO GEWEEST. Bekijk ook het gedeelte dat er achter ligt. CM
THE WAVE CROSS  
 BEDDING
 ***HEB JE EEN PERMIT VOOR NODIG MAAR MAG JE ECHT NIET MISSEN HRVR.  op de onverharde weg die je met een gewone auto kunt doen (TE COMBINEREN MET EDMAIERS SECRET) Of als je geen permit hebt, ga dan naar Buckskin Gulch die start v.a. dezelfde TH CM
WATERHOLES CANYON SLOT CANYON **PERMIT NODIG, AF TE HALEN BIJ DE UPPER CANYON, HIER VINDT JE OOK THE GREAT WALL (MINI WAVE) EN EEN KLEINE LEUKE ARCH
Update, is alleen olv een gids nog te doen.
 CM
WAWEAP HOODOOS HOODOOS3 ***ONTZETTEND MOOIE EXEMPLAREN. VIA DE CCR MAAR OOK VIA ZANDPADEN ZIE UPDATE CM
WHITE VALLEY WITTE ROTSEN 3 **MOOIE WIT BERGLANDSCHAP  ZIE UPDATE CM
YELLOW ROCK ROTS *UITERAARD EEN GELE ROTS (COMBINATIE HACKBERRY CANYON) VIA CCR CM

Via de CCR (Cottonwood Canyon Road) kun je ook nog verder naar de Narrows van de Cottonwood Canyon. De narrows liggen rond MM25 v.a. de HW 89. Deze is wat verder van Page gelegen en zou je onderweg over de CCR naar Canonville kunnen doen. Dit is een smalle canyon waar je 2 uur voor moet uittrekken. Misschien kun je deze dan combineren met de Gosvenor arch en/of Kodakchrome basin (zie onder Canonville / Tropic. in de staat UTAH) De CCR is trouwens een mooie route langs mooie bergen en kleuren. Kan ik zeker aanraden.
Indien de Virgin river ter hoogte van de White House TH niet hoog staat is het een hele mooie wandeling stroom afwaarts langs "grotten" die het wassende water heeft gemaakt. Tijd ongeveer 4 uur. Voor de echte wandelaars onder ons kun je dan nog verder lopen tot aan of door de NARROWS (soort slotcanyon) Als je dit doet dan moet je er 8 uur voor uittrekken. Je kunt zelfs door wandelen (bij geen of weinig water) tot aan Buckskin Gulch. Dit is dan circa 10 uur v.v. 

Diverse van bovengenoemde bezienswaardigheden kun je ook vanuit Kanab doen. b.v. de bezienswaardigheden langs de HRVR (Buckskin Gulch / The Wave / Edmaiers secret.)
 
Zoals je in het overzicht ziet kun je in Page een hele week vol hebben met mooie dingen om te doen en te zien.

TUBA CITY heeft enkele motels en eetgelegenheden. Is geen geweldig dorp maar krijg de tijd wel om. Bovendien gaan vanuit hier enkele mooie bezienswaardigheden van start. Uiteraard kun je onderstaande bezienswaarigheden ook onderweg naar of van Tuba doen.
 
BLUE CANYONGEKLEURDE ROTSEN 4** De omgeving veranderd snel omdat het zandsteen erg snel vervaagt en nieuwe formaties vormt. De onverharde weg vanuit het zuiden is eventueel met normaal vervoer te doen. Dit kun je combineren met de Pilars of Hercules (zie onder) CM
COOLMINE CANYONGEKLEURDE ROTSEN 6 **Er zijn 2 toegangen tot dit mooie gebied. Beide geven een overzicht over het gebied. Als je tussen de bergen wilt gaan lopen zul je een afgang moeten zoeken. 
NAVAJO STAND ROCKROTSPILAAR 3 **Soort Spire maar dan 2 vlak bij elkaar. ook de directe omgeving is mooi met de bergen. Zo kun je onder andere de Sfinx bewonderen die er vlak bij gelegen is. 
PILAR OF HERCULESHOODOO 3 *Mooi gesitueerde hoodoos vlak bij Blue Canyon 
WHITE MESA ARCHARCH 3 *Als je naar Navajo rock gaat zie je de arch in de verte liggen. Om er te geraken zul je een andere weg moeten nemen. 

FLAGSTAFF is een enorme stad met heel veel motels en restaurants. De motels in de stad zijn prijzig, dezelfde kwaliteit motels liggen vlakbij de stad langs de I40. Van hieruit zou je ook de bezienswaardigheden in Sedona kunnen doen omdat de prijzen van de motels in Sedona aan de hoge kant zijn. ($80,00 meer)
 
WALNUT CANYON CLIFF DWELLING 4Verzameling aan cliff dwellings in een mooie canyon. Vele dwellings kun je alleen veraf zien liggen maar de island tour bied vele mooie exemplaren 
RED MOUNTAIN HOODOO/ROTSEN 4Ligt 25 mile noordelijk richting Grand Canyon. Is redelijk klein gebied met onder andere een kleine slot canyon, wat hoodoos en mooie rotsen 

SEDONA is een heel schattig dorpje, althans het oude gedeelte. In dit deel vindt je alles dicht bij elkaar. Maar voor de overnachting raad ik je aan om buiten het oude centrum te gaan, ook in Sedona, maar dan wat verderop waarvan uit je ook de onderstaande wandelingen kunt doen. Uiteraard kun je ook in Flagstaff verblijven maar dan rijd je wat meer op en neer.
Hieronder de wandelingen / bezienswaardigheden die ik zelf gedaan heb. Buiten deze kun je naar nog meer bezienswaardigheden en wandelingen. Zou zo een dag of 3 kunnen verblijven.
 
BELL ROCK BUTTE / ROTS 2 *Wandeling is mogelijk, de rots zie je zo liggen daar hoef je niet voor te wandelen maar er zijn diverse routes te doen. 
CATHEDRAL ROCK ROTS 3 *Pittige wandeling omhoog naar de top ervan. Deze rots is vanaf diverse plaatsen te bekijken  en geeft vele mooie foto momenten. 
DEVILS BRIDGE NATUURLIJKE BRUG 2  *ZONDER 4WD OOK TE DOEN maar dan is de wandeling circa 1 1/2 uur langer 
MONTEZUMA CASTLE CLIFF DWELLING **Kun je ook onderweg naar of van Sedona doen, hier kun je alleen maar vanaf een  uitzichtpunt naar gaan kijken. Is wel heel mooi om te zien. 
OAK CREEK KLOOF 4 **Een van de meest bezochte plaatsen rond Sedona. 
SOLDIER PASS BERGEN 4 **Een wandeling langs vele mooie bergen en panorama's  

De volgende bezienswaardigheden liggen verder van elkaar verspreid en zijn onderweg van ...naar... te bereiken.
 
CRACK IN THE WALL SLOT CANYON 4 *Vanuit Lake Havasu door de kloof, dan de slotcanyon met dryfall van 3 meter die je af moet  glijden (je kunt terug via de bergen) en dan door lopen tot aan het meer met een enorme  hoodoo en mooie bergformatie. Een afwisselende wandeling 
LITTLE PAINTED DESERTGEKLEURD    BADLAND 1 *Alleen van boven af via een korte scenic drive. Langs de 87 tussen Tuba City en Winslow 
BARSHEE CANYONMINI SLOT CANYON 2Mooie bergen er omheen, ook wel Ring Trail genoemd. tussen Lake Havasu en Barstow 

Tenslotte zijn er in deze staat nog een 3 tal geweldige nationale parken die je niet mag missen, te weten:
 
CANYON DE CHELLY CANYON ***De wandeling naar de cliff dwelling mag je zelf doen net als wat uitzichtspunten maar als je de canyon in wilt kan dat alleen maar in een jeep van de indianen tegen betaling 
GRAND CANYON CANYON8 ***Je hebt ook een noordzijde waar je de canyon van de andere kant ziet. Ook kun je hier naar de Havasu canyon, te voet, op een ezel of met de helicopter. 
PETRIFIED         FORREST SOORT BADLANDS *** Hier vindt je een groot aantal versteend hout met geweldige kleuren, maar ook prachtig gekleurde  badlands 


Meer info en foto's vindt je in www.west-amerika.jouwweb.nl

                                                                              naar boven 

Comments