New Mexico

De staat New Mexico bied het meeste aan Badlands en de daarbij horende hoodoos dus is dit je ding dan moet je in NM zijn.
Helaas zijn de afstanden naar de bezienswaardigheden meestal nog al ver. Dit komt omdat er weinig dorpen, steden of gehuchten zijn in de buurt van de badlands.
SANTA FE bied alles voor de vakantieganger. Het oude centrum is een van de bekendste van NM en dat merk je aan het toerisme is dit plaatsje.
Vanuit hier kun je de volgende dingen doen:
BANDELIER NAT.     MONUMENT ROTSWONINGEN 5 **Dit park bestaat uit 2 delen die enkele kilometers van elkaar verwijderd zijn dus vergeet ook niet naar het kleinere deel te gaan. Dit wordt niet als Bandelier aangegeven maar als tsan kawi section. 
CARBONZON   ROAD ZANDROTSEN 2Deze onverharde weg verschaf de toegang tot Rio Rancho badlands maar je kunt langs de weg ook mooie gekleurde zandheuvels bekijken.  CM
KATUWE TENT  ROCKS ROTSEN 3 **Rotsen die op tenten lijken, leuk om er tussen door te lopen. 
PLAZA BLANCA ROTSEN 3 **Witte rotsen zoals de naam het al aangeeft. Ook een kleine slotcanyon. 
RIO RANCHO BADLANDS 5 ** Lange rit door onverharde paden 
RIO PUERCO BADLANDS 5 **Hier moet je echt over een goede GPS beschikken omdat het een wirwar aan paden is. 
SODA DAMNATUURLIJKE DAM 1 Combineren met Bandelier en dan weer terug naar Santa Fe CM

CUBA is een gehucht met 2 motels en een restaurant (Mexicaans)
 
 LYBROOK BADLANDS4*Ligt 40 mile zuidelijker, kunt het ook doen onderweg naar of van Cuba 
 SAN JOSE BADLANDS***Ligt bijna om de hoek van dit gehucht. 3* is dus beslist doen als je in de buurt bent 

FARMINGTON is een mooie grote stad met zelfs 2 Walmarten en heel veel eten en slapen. Veel Malls (voor de dames)
 
AH SHI SLE PAH en DE NA ZIN  BADLANDS 6** Kleurrijke badlands / hoodoos, BEIDE GEBIEDEN LIGGEN DICHT BIJ ELKAAR EN KUNNEN SAMEN GEDAAN WORDEN. 
AZTEC ARCHES 8** Tientallen arches liggen rond deze plaats die 30 mile verwijderd is van Farmington. Je zou  ook kunnen overwegen om te verblijven in Aztec of Bloomfield 
BURNHAM BADLANDS 5Zou dit deel kunnen combineren met Bisti omdat Bisti enkele dagen nodig heeft om ontdekt  te worden 

BISTI


 BADLANDS


 16 ***Een van de mooiste maar ook meest afgelegen Badlands. Het gebied is op te delen in 3 delen. De hoofdmoot (hele dag)waar veel info over is, dan heb je de noordkant die niet zo groot is maar die je niet mag overslaan (3 uur) en dan heb je bij de zuidkant tegenover de ëntree" van de hoofdmoot nog een mooi gebied met formaties waarin je een en ander kunt erkennen zoals een dolfijn, een laars en veel meer. Alleen hiervoor moet je al 3 uur uittrekken 
KING OF WINGS BADLANDS 5***  Zeldzaam exemplaar 
LA PLATA BADLANDS 3** Ligt redelijk dichtbij de stad terwijl alle ander badlands rond Farmington allemaal minimaal  een uur rijden erheen is. 
VALLEY OF DEAMS BADLANDS 5**  Bekend uit de film Lone Ranger 

GALLUP is een grote plaats verdeeld over een aantal exit(s) van de highway. Dus slapen en eten meer dan genoeg. Het is geen gezellige stad zoals Santa Fe of Farmington.
 
CLEOPATRA  en  VENUS NEEDLE 4 **2 APART GELEGEN (WEL DICHT BIJ ELKAAR IN DE BUURT) EENZAME ROTSPUNTEN . De weg  erheen voert langs mooie rotsformaties.   CM 
PINEDALE HOODOOS 5** Verdeeld over 3 groepen in de second canyon. Maar elders zijn nog enkele mooie exemplaren  te zien die minder bekend en beschreven worden n.l de Limestreet hoodoos en je kunt langs  de 566 al vele mooie formaties bekijken. 
RED ROCK STATE PARK *Er kan een wandeling gemaakt worden naar de top van de berg met mooie panoramas en  hoodoos onderwegCM 
WINDOW ROCK ARCH 1 **Plaatsje heet ook zo waar je eventueel kunt overnachten. Als je dit doet  (of ook niet) kun je  window rock combineren met de Cleopatra en Venus needleCM 
WHITE CLIFFS ROTSEN 2 **Goed te combineren met Red Rock State Park. Ligt redelijk dicht bij elkaarCM

SILVER CITY heeft een mooi oud centrum maar slapen doe je in andere delen van de stad.
De onderstaande bezienswaardigheden liggen niet direct in de buurt van deze stad maar je hebt nu wel een idee waar je je naar kunt richten.
 
CITY OF ROCKS LOSSE ROTSFORMATIES 3** Net als Alabama hills leuk om door te wandelen. 
GILA CLIFF DWELLING 3** Een van de mooiere cliff dwellings 
MOGGOLON GHOST TOWN 2** Staan nog zo zoals ze ooit gebouwd en verlaten zijn 
WHITE SANDS ZANDDUINEN 3 **Eigenlijk zijn het gips kristallen en geen zandduinen. Denk aan zonnebril want is erg  verblindend. 
WHITE WATER CANYON 3**Ook wel the CATWALK genoemd, Via ijzeren loopbrug door de canyon 
Dan nog 2 bezienswaardigheden die je onderweg kunt doen in New Mexico.
 
TAOS, een pueblo oftewel hier kun je nog zien hoe de indianen vroeger en ook nu nog woonden en wonen.(noordelijk van Santa Fe)
San Lorenzo Canyon, leuk als je in de buurt bent.

Tenslotte heeft New Mexico nog een aantal nationale parken waar ik niet geweest ben maar op internet is het terug te vinden. Zo is er:
Carsbad NM (cave-druipsteengrot) Chaco Canyon, Fort Union NM, El Morro NM en Aztec Ruins NM


Meer info en foto's vindt je in www.west-amerika.jouwweb.nl