waarom en hoe deze site te lezen

Er zijn aardig wat goede sites op internet te vinden die waardevolle informatie verstrekken over de in deze site te bezoeken bezienswaardigheden. Het probleem met al deze site is dat ze ingedeeld zijn naar de staat waarin ze te bewonderen zijn. En dat is lastig omdat je steeds moet uitzoeken waarvandaan de tocht moet gaan plaats vinden.
Vandaar dat de bezienswaardigheden nu zijn ingedeeld naar de plaats (per staat) vanwaar je kunt gaan verkennen. Dit bespaart een heleboel gezoek en je hebt in een overzicht een idee hoeveel tijd je in de bewuste  omgeving nodig zult hebben.
Het langer verblijven op een plaats heeft als voordeel dat je minder kilometers maakt (dat goed voor de beurs is alhoewel de benzine in USA belachelijk goedkoop is). Een nadeel is dat je bij een langer verblijf op een plaats snel bent uitgekeken omdat de plaatsen met uitzondering van de grotere dorpen  Moab en Page niet veel te bieden hebben. Zo heeft Hanksville heel veel bezienswaardigheden te bieden maar het is een gehucht met 2 motels en 2 restaurants en 2 tankstations. Maar de keuze is aan jou. 
Het overzicht geeft de benaming van de bezienswaardigheid aan, het soort bezienswaardigheid, de globale tijd die je nodig hebt om erheen en terug te rijden plus de tijd die je nodig hebt om de bezienswaardigheid te bekijken.
En tenslotte zie je een of meerdere sterren. Dit is mijn persoonlijke mening over de bezienswaardigheid.
*     = aardig en ook doen als je in de buurt bent maar er niet extra voor om rijden.
**   = zeker doen
*** = dit mag je niet missen en zou in elk programma moeten worden opgenomen
Op deze site treft je derhalve geen verder info aan alleen dus de plaats en de naam van de bezienswaardigheid.
Om te beschikken over de nodige informatie zoals route, GPS coordinaten en hoe het er uit ziet ga je naar www.amerikas-best.jouwweb.nl of naar Google en typt de benaming van de bezienswaardigheid in en er volgt minimaal een maar meestal ook veel meer sites waarop de nodige info staat.
Het voordeel is tevens dat je op de sites die dan getoond worden je de mogelijkheid hebt om daar ook andere info te verzamelen over de bezienswaardigheden zoals op deze site omschreven maar ook over andere niet op deze site omschreven bezienswaardigheden.
De sites voor mijn bezienswaardigheden zijn onder andere:
 
In de praktijk ziet het er dan zo uit.
 
 naam bzwh soort bzwh tijd* omschrijving of bijkomende info CM
 BUCKSKIN GULCH SLOTCANYON *** 12 mile lang, kunt op diverse plaatsen beginnen maar eenvoudigste vanaf Wire pass 
 TOADSTOOL HOODOO 2 ** langs de 89 CM
 
CM betekend dat je deze bezienswaardigheid goed kunt combineren met een of meerdere andere bezienswaardigheden in de buurt (vooral Moab en Page)

In blauw kun je zien dat er voor een bezoek aan deze bezienswaardigheid geen 4wd of awd nodig is. Zwart betekent dus onverhard met gebruik van een normale auto, 4wd of awd. Er zijn vele paden die bij droge weersomstandigheden goed met normaal vervoer te doen zijn. Ik schat dat de zwarte bezienswaardigheden op deze site voor zeker 30% met normaal vervoer moet lukken. Dit heeft ook met de weersomstandigheden te maken. Bij de sites die de beschrijvingen hebben staat meestal vermeld met welk vervoer de bepaalde route te doen is. In principe zou je altijd voor een AWD moeten kiezen als je onverharde paden wilt gaan rijden.
 
Er zijn uitzonderingen. De 3 meest gebruikte onverharde wegen zijn de House Rock Valley Road ( vanaf nu afgekort met hrvr) tussen Page en Kanab, de Cottonwood Canyon Road (ccr) tussen Bad Water (Page) en Bryce Canyon en de Hole In The Rock Road (afkorting hitrr) bij Escalante. De 3 paden zijn ook voor een normale auto te doen omdat deze over het algemeen worden onderhouden. De hitrr is over de eerste 15 Mile goed onderhouden, daarna alleen nog maar met AWD en HC.
 
Buiten de bezienswaardigheden die vermeld zijn in de schema's kun je deze ook bezoeken als je onderweg bent van de ene plaats naar de andere. Hiervoor zul je zelf enig speurwerk moeten doen. Ook tref je bezienswaardigheden aan die niet specifiek vanaf een vaste standplaats te doen zijn omdat ze nogal ver van de standplaats af liggen. Dan is er in de directe omgeving geen motel en moet je dus bekijken vanaf waar je vertrekt en waar je denkt te kunnen overnachten. In het overzicht geef ik wel aan waar de bezienswaardigheid zich bevindt tussen 2 steden/dorpen of gehuchten zodat je dit op kunt nemen in je planning.
 
Engels benamingen die je veelvuldig op de diverse sites kunt lezen zijn:
-Trailhead (TH), dit is de start van de wandeling en meestal ook de parkeerplaats.
-Dryfall, in de canyons zijn de hoogteverschillen waar vroeger (of in geval van nog stromend water) watervallen waren. Kunnen 1 maar ook 5 meter zijn.
Je zult zelf moeten bepalen of je er af kunt en later ook weer op kunt want eenmaal af kun je vaak niet elders meer uit een slotcanyon geraken.
-Boulder is een of meerdere keien waarover of soms onder je moet klauteren om verder te geraken. deze kunnen 1 maar ook 3 meter zijn.
-Chokestone is een kei die tussen de wanden van een canyon is blijven hangen waar je soms ook onder door of overheen moet gaan.
-Wash is de droge rivierbedding die vaak toegang tot de slotcanyon is. Soms stroomt er ook nog water door dus oppassen. Ook met het rijden oppassen hiervoor.
-Pothole ontstaat door het kolken van het water en maakt "gaten" die ondiep maar ook diep kunnen zijn. Over het algemeen is dit geen probleem maar na een regenval staan ze vol met water en dan is het oppassen geblazen want je zou er in kunnen verdrinken.
-Flash flood is vooral in slotcanyons gevaarlijk omdat het water dat er dan plots door de canyon spoelt zo groot is dat je geen dekking hogerop kunt zoeken. Flash Flood ontstaan als het hevig regent, dat hoeft niet daar te zijn waar je je begeeft maar komt vaak van mijlen ver. Het weer in de gaten houden in de omgeving van circa 5/10 mijl is wat je dus moet doen.
Ik heb het een keer mogen meemaken, binnen 5 minuten zijn er stromen en watervallen. De weg terug over kleigrond wordt dan zeer gevaarlijk.

Waar je ook mee rekening moet houden na een periode van regen is het feit dat het lang duurt eer het water in een Slot Canyon is opgedroogd. Al naar gelang de zon erbij kan komen kan het lang, tot zelfs enige dagen, duren alvorens de canyon weer begaanbaar is.

Als je straks bij het lezen van de vele bezienswaardigheden je de vraag stelt " hoe ziet dit er uit?" Ga dan naar www.west-amerika.jouwweb.nl. Daarop vrijwel alle op deze site genoemde bezienswaardigheden in foto.

Subpagina''s (2): Update voorbereiding
Comments